Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Maden İhracatının Yıldızları Ödül Töreni ile 2018 yılında 500 bin dolar ve üzeri ihracat yapma başarısı göstererek Türkiye'ye 150 milyon dolar döviz kazandıran ve Afyon’da faaliyet gösteren 66 firmaya ödülleri verildi.
Ödül törenine Vali Mustafa Tutulmaz, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Eximbank Ege Bölge Müdürü Ferhat Fırat, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, iş adamları, sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Afyon Mermeri Mermer Yapan Bir İl
Törenin açılış konuşmasını Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya yaptı. Dünyada mermeri mermer yapan Türkiye'deki iki ilden birinin Afyonkarahisar olduğunu söyleyen Kaya: “2018 yılında 342 milyon dolarlık ihracatın 185 milyon dolarlık kısmını doğal taş ve maden ihracatçıları yaptı. Buda ihracatın yüzde 54'lük kısmı. Ben ve hepimiz bu sektörde taşın altına elimizi değil, gövdemizi koymuş durumdayız. Ancak, sektörde ciddi sıkıntılarımız var. Mermer ve doğaltaş sektörü çok hızlı büyüyerek ve daha ileriye giderken izinler ve adını koyamadığımız bazı engellemeler bizim önümüze gerçekten ciddi sıkıntılar getirdi. Yani, maden sektörü, S.O.S veriyor. Ama bizim mottomuz, inadına ihracat, inadına üretimdir. Çünkü başka kurtuluşumuz ve başka bir Türkiye yok. Dolayısıyla bizim bu sıkıntılardan çıkmayı, özellikle katma değerin tamamı bu ülkenin bağrından çıkan madenlerimizle başarabiliriz. İthal girdili ürünlerle değil” dedi.
Tümmer Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer ve Eximbank Ege Bölge Müdürü Ferhat Fırat’ın konuşmasının ardından Vali Mustafa Tutulmaz söz aldı.
Maden ve Mermer İlimizin Lokomotif Sektörüdür
Afyonkarahisar’ın mermerle, madenle özdeşleşmiş bir il olduğunu belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “Afyon denince 3 kelime sayın deseniz bunlardan birisi mermer olacaktır. Bunu ihracata oranıyla da görüyoruz. Yüzde 54’lük maden ihracatında mermercilerimizin katkısı var. Bu görünen katkısı. İlimizde mermerin görünmeyen katkısı ise çok daha fazladır. Turizm yatırımları ve çok sayıda termal otelimiz maden alanından gelen gelirlerin yatırımlara dönüşmesi ile oluşmuştur. Maden alanından gelen yatırımlarla makine alanında yatırım yapan değerli girişimcilerimiz var. Maden ve mermer ilimizin lokomotif sektörüdür. Sadece kendi alanında değil bunun dışında değişik alanlarda yatırıma yönelen bir özelliği var. Bu yönüyle de bizler Afyonkarahisar olarak madenciliği önemsiyoruz.
Madenler Çıkarılmadan Ülkelerin Zenginliğinin Olması Mümkün Değildir
2023 hedeflerini hatırlatan Vali Mustafa Tutulmaz: “Afyonkarahisar olarak hedefimiz 1 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmaktır. Yani bugünkünü 3’e katlamamız gerekiyor. Madencilerimizden 185 milyon dolar olan ihracat rakamından 3 yıllık süre içerisinde 285 milyon daha ihracat bekliyoruz. Bunu yapabilecek enerjimiz, bilgimiz, insan gücümüz var. Karşılaşılan problemlerin birçoğu dile getirildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiklerinin görüşüldüğü bir toplantıda madencilerin yaşadığı problemlerin önemli bir oranda bekleme kaynaklı olduğu tarafımdan ifade edildi. Bunu da sizlerle paylaşmak isterim. Bunun hızlandırılması gerektiğini belirttim. Çünkü bir maden önemli ihracat kalemlerimizden birisi. İhracat yapılmadığında da gelişme ve kalkınmanın mümkün olmayacağının açıkça görüldüğünü de ifade ettim. Maden olmadan kalkınma mümkün değil. Bugüne kadar kalkınmış ülkeler ya madeni kendisi çıkardı işledi ya da ham madde olarak madeni dışarıdan aldı kendisi işledi. Maden işlenmeden kalkınmanın olması mümkün değil. Şimdi çevreciler değişik adlarla madene karşı çıkıyorlar. Karşı çıkanlar en iyi pırlantayı, en iyi altını takmanın havası içerisindeler. Bu pırlanta ağaçta yetişmiyor. Bunlar madencilerin çalışması ile oluyor. Tabi bu şu anlama gelmemeli maden işleteceğiz derken çevreye zarar verelim, toplumun sağlığını etkileyelim. Hayır, bu böyle olmamalıdır. Önlemler alınmalı ve bu hususlara dikkat edilmemeli ama madenlerde çıkarılmalıdır. Madenler çıkarılmadan ülkelerin zenginliğinin olması mümkün değildir. Karşı çıkanların çevreden ziyade farklı amaçları olduğunu herkes biliyor. Kamuoyunun da bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor” diye konuştu.
Aile Şirketlerinin En İyi Örneğini Buradaki Mermerciler Veriyor
Aile şirketleri üzerine de değerlendirme yapan ve avantaj ve dezavantajlarına değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Aile şirketlerinin en iyi örneğini buradaki mermerciler veriyor. Genelde dede-oğul-torun aynı alanda çalışıyor. Bunun kazanımları var, kaybettiren yönleri var. Kazanım yönü geçen yıl yaşadığımız krizi bu tür şirketler kolay atlatıyor. Dedenin freni aşırı yatırımcılık ve borçlanma yönünü engelliyor. Kaybettiren yönü ise büyümeyi engelliyor. Gençler daha heyecanlı ama tecrübeli baba onu engelliyor. Bizim bu artıları ve eksileri ortak payda da birleştirip daha fazla ihracat yapmaya yönlendirmeliyiz. Tecrübeye güvenelim, gençlerin de önünü açalım ve orta yolu bulalım. Sizlerin özverili çalışmaları sayesinde bu ülke nefes alıyor. Sizlerin gayretleri ile bu ülkeye büyük hizmetler yapılıyor. Bu sebeple sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır” ifadelerini kullandı.
Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından Özgür Baykut tarafından “Aile İşletmelerinde Yaşanan Deneyimler, Riskler, Önlemler” konulu seminer verildi.
Tören sonunda mermer sektöründe faaliyet gösteren Afyonkarahisar'daki 66 ihracatçıya sırasıyla ödülleri verildi. Aile fotoğrafı çekilmesi ile ödül töreni sona erdi.