Denizli'de gerçekleştirilen 'Madencilik Çalıştayı'nda bir araya gelen Kamu ve Maden sektörü temsilcileri, sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştı. İki gün süren çalıştaya; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcımız Dr. Nevzat Kavaklı, Maden İşleri Genel Müdür Vekilimiz Sadi Civelekoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığından Daire Başkanı düzeyinde katılım sağlandı. Ayrıca, Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Hikmet Çelikkol, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Atılgan Sökmen, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya ve sektörde faaliyet gösteren madenci firmalar da katıldı.
Müsteşar Yardımcımız Sn. Nevzat Kavaklı; “Şubat ayında Kanun yürürlüğe girmiştir. Şimdi ikincil Yönetmeliklerin hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Uygulama Mevzuatını hazırlarken sektörün bileşenleri ile hazırlık aşamalarını birlikte gerçekleştiriyoruz. Aslında taslak çalışmalar hazırlandı. Sektörümüz buna uysun demiyoruz. Hazırlık aşamasında sektörün tüm bileşenlerinin ayrıntılı görüşünü alıyoruz ve görüşleri değerlendiriyoruz. Bununla ilgili gözden geçirme toplantısı için bir araya geldik, ne kadar çok katılımla mevzuat hazırlanırsa sahadaki tatbikatı daha kolay olacaktır. Sektörümüzün önerileri doğrultusunda oluşan çalışmamızı üstlerimize aktaracağız” dedi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ise “Ege Maden İhracatçıları Birliği ve diğer STK’ları bir araya getirerek bu toplantıyı yapıyoruz. Özellikle maden kanunun yürürlüğe girmesi ile mecliste komisyonlarda olduk, her aşamasında yer aldık. ‘Birlikte ne yaparız’ diyerek ortak aklı öne çıkardık. Bu bizim için büyük bir şanstı. Enerji Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz. Ortak paydayı ilke yaptığınızda o zaman ortak akıl ortaya çıkıyor. Belki tam yüzde 100 değil ama en azından sektörü rahatlatacak bir yasa çıktığına inanıyoruz. Bu yasaya katkı koyan herkese teşekkür ediyoruz. Birlikte ne yaparız konuştuğumuzda güzel şeyler ortaya çıkıyor” diye konuştu.
"Türkiye ekonomisine yaklaşık beş milyar dolarlık ihracat katkısı yapan madencilik sektörünün daha da yüksek potansiyele sahip olduğu, 2023 yılı ihracat hedefinin 15 milyar $ olduğu belirtildi. Ayrıca sektörün gelişimini engelleyen maddelerden arındırılan yeni madencilik kanunu da olumlu bir gelişme olarak yorumlandı. Sürdürülebilir bir madencilik sektör faaliyetleri için sektör beklentilerini ifade etti. Ayrıca, 18.02.2015 yılında yayımlanan 5962 Sayılı Maden kanununa ilişkin yönetmelik çalışmaları hakkında bilgi verildi. Madencilik Çalıştayı gala yemeğiyle sürdü. 2014 yılında Ege Maden İhracatçıları Birliği üyesi olarak Denizli'den en çok maden ihracatı gerçekleştiren sektör temsilcileri ödüllendirildi.